Wijn van Kroatische bodem.

 

 





Wijn van Kroatische bodem.

Sinds de Romeinse invasie is het verbouwen van wijn op Kroatische grond bekend. In de middeleeuwen werd het verbouwen van druiven belangrijk en in sommige delen van het land de enige bron van inkomsten voor het volk van Kroatië. In Kroatië vond de wijn een uitstekende basis, gevarieerdheid van klimaat, samenstelling en structuur van de bodem. Dit alles, gecombineerd met traditie en een rijk assortiment kan tot een groot aantal wijnsoorten leiden, met ieder zijn eigen karakter en uitdrukkelijke individualiteit.

 

 




  Statistische gegevens

Volgens nieuwe statistische gegevens, is er 650 km2 in gebruik als wijngaard in Kroatië. In het officiële rapport van het ministerie van landbouw zijn er waarschijnlijk 375 km2 wijngaard gebieden die wijn produceren met een beschermde geografische herkomst. Bij dezelfde bron, zijn er meer als 300 van deze beschermde soorten wijn en meer dan de helft van dit aantal komt van kleine privé wijngaarden.

Een totaal van 50,000,000 flessen wijn met een beschermd geografische herkomst waarvan 8% superieure wijnen, 70% kwaliteit wijnen en 22% tafelwijnen van geografische herkomst zijn.

 Er worden 67% witte, 32% rode en slechts 1% rosé wijnen in Kroatië geproduceerd. Op het continentale deel van Kroatië wordt hoofdzakelijk witte wijn geproduceerd (bijna 93%), terwijl aan de kust en op de eilanden de rode wijn domineert. (met meer dan 70%) Zo'n bekende rode wijn is de Plavac.

 

 




 

Kroatische wijndistricten

 

Er zijn twee grote wijngebieden in Kroatië: Het continentale deel en het kust gebied. Elk van hen is  verdeeld in subgebieden van wijnbouw. Ze zijn tevens verdeeld in kleinere gebieden (gebruikelijk 3 tot 5 km2) die alleen maar een paar wijngaarden hebben.  

 

 




Continentale deel van Kroatië

 

De meest geproduceerde wijnsoort in het continentale deel van Kroatië is de grasevina (lijkt veelal op de riesling) met 51% gevolgd door de rhein riesling, gewurztraminer, sauvignon en chardonnay. De meest belangrijke rode wijn in deze gebieden is de Frankovka.


In het continentale deel van Kroatië zijn de volgende subregionen:

volgens nummering op de kaart!

  1. Plesivica
  2. Zagorje-Medjimurje
  3. Prigorje-Bilogora
  4. Moslavina
  5. Pokuplje
  6. Slavonija
  7. Podunavlje

In elk van deze subregionen zijn er de volgende wijngaarddistricten:

 




Kuststreek en eilanden deel van Kroatië

 In het kustgebied is de meest voorkomende wijn de malvasia met 9%, debit met 3,5%, posip met 1,5% en zlahtina met 0,5%, en er is wat marastina, vugava en grk. Het laatste paar jaar worden er op nieuwe wijngaarden merlot en cabernet sauvignon verbouwd, het meest op het schiereiland  Istrië. Er zijn enkele natuurlijke dessert wijnen van de plavac mali (van de beroemde Dingac en Postup locaties).

In de kuststreek en op de eilanden van Kroatië zijn de volgende subregionen:

  1. Istrië en het Kroatische zeegebied
  2. Noord Dalmatië
  3. Dalmatisch achterland
  4. Midden en zuid Dalmatië

In deze subregionen zijn de volgende wijngaard districten:

   

 




 

Vermeldingen op de wijnetiketten en hun betekenis

 

  • Bijelo vino = Witte wijn

  • Pjenusavo vino = Mousserende wijn

  • Crno vino (op oude flessen) = Rode wijn

  • Crveno vino = Rode wijn

  • Cuveno vino = geselecteerde wijn

  • Desertno vino = Dessert wijn

  • Geografsko porijeklo = Geografische herkomst

  • Kvalitetno vino = kwaliteit wijn

  • Polusuho = halfdroog

  • Prirodno = Natuurlijk

  • Proizvedeno u ... = geproduceerd in ...

  • Punjeno u ... = gebotteld in ...

  • Ruzica vino (op oude flessen) = Rosé wijn

  • Slatko = Zoet

  • Stolno vino = Tafelwijn

  • Suho = Droog

  • Visoko kvalitetno = Hoogste kwaliteit