Wijn van Kroatische bodem.
![]() |
Wijn van Kroatische bodem.
Sinds
de Romeinse invasie is het verbouwen van wijn op Kroatische grond bekend. In de
middeleeuwen werd het verbouwen van druiven belangrijk en in sommige delen van
het land de enige bron van inkomsten voor het volk van Kroatië. In Kroatië
vond de wijn een uitstekende basis, gevarieerdheid van klimaat, samenstelling en
structuur van de bodem. Dit alles, gecombineerd met traditie en een rijk
assortiment kan tot een groot aantal wijnsoorten leiden, met ieder zijn eigen
karakter en uitdrukkelijke individualiteit.
Statistische
gegevens
Volgens nieuwe statistische gegevens, is er 650 km2 in gebruik als wijngaard in Kroatië. In het officiële rapport van het ministerie van landbouw zijn er waarschijnlijk 375 km2 wijngaard gebieden die wijn produceren met een beschermde geografische herkomst. Bij dezelfde bron, zijn er meer als 300 van deze beschermde soorten wijn en meer dan de helft van dit aantal komt van kleine privé wijngaarden. Een
totaal van 50,000,000
flessen wijn met een beschermd geografische herkomst waarvan 8%
superieure wijnen, 70% kwaliteit wijnen en 22% tafelwijnen van
geografische herkomst zijn. |
Er worden 67% witte, 32% rode en slechts 1% rosé wijnen in Kroatië geproduceerd. Op het continentale deel van Kroatië wordt hoofdzakelijk witte wijn geproduceerd (bijna 93%), terwijl aan de kust en op de eilanden de rode wijn domineert. (met meer dan 70%) Zo'n bekende rode wijn is de Plavac.
|
Kroatische wijndistricten
Er zijn twee grote
wijngebieden in Kroatië: Het continentale deel en
het kust gebied. Elk van hen
is verdeeld in subgebieden van
wijnbouw. Ze zijn tevens verdeeld in kleinere gebieden (gebruikelijk 3 tot 5 km2)
die alleen maar een paar wijngaarden hebben. |
De
meest geproduceerde wijnsoort in het continentale deel van Kroatië is de grasevina
(lijkt veelal op de riesling) met 51% gevolgd door de rhein riesling,
gewurztraminer, sauvignon en chardonnay. De meest belangrijke rode
wijn in deze gebieden is de Frankovka.
In het continentale deel van Kroatië zijn de
volgende subregionen:
volgens nummering op de kaart!
In elk van
deze subregionen zijn er de volgende wijngaarddistricten:
Plesivica: Samobor, Sveta Jana - Slavetic, Pljesivica - Okic, Krasic en Ozalj - Vivodin
Zagorje-Medjimurje: Medjimurje, Varazdin Breg - Vinica, Ivanec, Krapina - Vinagora, Zlatarski Bregi, Novi Marof, Klanjecke Gorice - Marija Gorica, Zabok en Stubica
Prigorje-Bilogora: Zagreb, Zelina - Sesvete, Dugo Selo - Vrbovec, Kalnik, Ludbreg, Koprivnica - Djurdevac en Bjelovar - Grubisno Polje
Moslavina: Ivanicgrad wijngaarden, Moslavina en Cazma - Garesnica wijngaarden
Pokuplje: Vukomericke Gorice, Petrinja and Draganic - Karlovac - Duga Resa
Slavonija: Virovitica - Podravina - Slatina, Daruvar - Pakrac, Djakovo, Kutjevo, Pozega - Pleternica, Fericanci - Nasice, Nova Gradiska en Slavonija - Brod
Podunavlje: Baranja en Erdut - Dalj - Aljmas
Kuststreek
en eilanden deel van Kroatië
In
het kustgebied is de meest voorkomende wijn de malvasia met 9%, debit
met 3,5%, posip met 1,5% en zlahtina met 0,5%, en er is wat marastina,
vugava en grk. Het laatste paar jaar worden er op nieuwe
wijngaarden merlot en cabernet sauvignon verbouwd, het meest op
het schiereiland Istrië. Er zijn
enkele natuurlijke dessert wijnen van de plavac mali (van de beroemde
Dingac en Postup locaties).
In deze subregionen zijn de volgende wijngaard districten:
Istrië en het Kroatische zeegebied: Buje - Umag - Novigrad, Porec, Pazin - Labin - Buzet, Rovinj, Pula, Opatija - Rijeka - Vinodol, Krk en Pag - Rab - Losinj
Noord Dalmatië: Zadar, Zemunik - Novigrad, Benkovac - Smilcic, Kozlovac - Polac, Biograd, Stankovac, Pirovac - Vodice, Skradin - Bribir, Kistanje - Knin, Oklaj, Kosovo - Petrovo Polje, Sibenik en Primosten
Dalmatisch achterland: Konjevrat - Radonic, Dugopolje - Mucko, Vrlika - Sinj, Cetina - Grabovac, Imotski - Brdsko, Imotski - Polje en Vrgorac - Brdsko
Midden en zuid Dalmatië:
Kastel - Trogir, Split - Omis, Makarska, Vrgorac Lake, Neretva - Opuzen, Ston, Primorje Dubrovacko, Konavosko Field, Mljet, Putnikovici
Peljesac, Janjinsko - Peljeska Zupa, Dingac - Postup, Korcula -
Peljesac Riviera, Cara - Smokvica, Blato, Vela Luka, Lastovo, Vis,
Komiza, Starigrad - Jelsa, Hvar Riviera, Brac en Solta
Vermeldingen op de wijnetiketten en hun betekenis
|
|