Sipanska Luka, de kerk en het hotel

Het eiland "Šipan".

deel van de "Elafiti eilanden" bij Dubrovnik.

 

De foto's kunnen door aanklikken worden vergroot.

 

Van de Elafiti eilanden is het eiland Šipan de grootste en heeft de meeste inwoners. De oppervlakte bedraagt 16,5 km2 en het hoogste punt is Velji Vrh en ligt op 243 meter. Het eiland Šipan is een langgerekt eiland met twee dorpen beide voor de wind beschut in diepliggende baaien. Het dorpje Suđurađ heeft ongeveer 250 inwoners, maar heeft een belangrijke haven, waar een autoveerboot kan aanleggen. Het andere grotere stadje is Šipanska Luka met ongeveer 300 inwoners.

Sudjuradj

Villa Glavic uit de 19de eeuw in Sipanslo Polje

de plattegrond van het eiland Sipan

De weg door het dal Sipansko Polje

De weg door het dal Sipansko Polje

Tussen beide plaatsen ligt een autoweg van ongeveer 5 km. lengte, die voert langs een prachtig groot en  vlak binnenland met vele boomgaarden en wijngaarden. De naam autoweg slaat alleen op de functie, deze weg is aangelegd als de busverbinding tussen de woonkernen, want bij een wandeling van ruim een uur van het ene naar het andere plaatsje kwamen we maar een drietal auto's en de bus tegen.

De weg door het dal Sipansko Polje

   Sudjuradj

Šipan wordt door het 1500 meter brede Koločep-kanaal van de vaste wal  gescheiden en is omgeven door meerdere kleine eilanden. Veel bezoekers worden door de diverse baaien aangetrokken. Het heldere zwemwater en de visrijke omgeving trekken vele toeristen aan, dagtochtjes en vis-picnic's uit de stad Dubrovnik zijn een gewild uitstapje.

Sudjuradj

de personen veerboot dubrovnik- kolocep-lopud-sipan en retour

Sipanska Luka, uitzicht vanaf het terras van het hotel

Het eiland bestaat  uit een vruchtbaar dal, Šipansko Polje omgeven door twee kalkriffen. Hier worden vele druiven en olijven verbouwd, maar ook johannesbrood vijgen  en amandelen komen hier veelvuldig voor. Verder zijn er de dennen, cipressen en palmen en natuurlijk vele mediterrane planten en struiken.

In het dal

De echte wijndruiven

Zonnebloemen

Een deel van de wijngaard

Het slot in Sudjuradj van de familie Stjepovic-Skocibuha

Villa in Sipanska Luka

Al heel lang is Šipan bewoond en in de oude geschriften van Dubrovnik komen de volgende namen voor: Jupana, Zupana en Supana. Onder de huidige naam is Šipan de eerste keer in 1371 genoemd. Over  de hele oude geschiedenis van Šipan is weinig bekend, wel is er een dikke  verdedigingsmuur die uit de illyrische tijd stamt en is bekend dat Romeinen hier voet aan wal hebben gezet. Getuige hiervan is de villa Rustica in Šipanska Luka  en bewaard gebleven beschreven stenen. De geschiedenis van Šipan is sterk met die van het nabij gelegen Dubrovnik verweven.

   Sudjuradj

Over het eiland zijn een dertig tal kerken verspreid die reeds in de middeleeuwen zijn gebouwd, vele echter zijn bouwvallig geworden. In Suđurađ staat midden voor de haven het renaissance slot van de familie Stjepović-Skočibuha, waarvan de bouw in 1529 is gestart. Verdere bijzondere gebouwen zijn de toren van Pakljena uit 1563 en in Suđurađ de heilige geestkerk  met een plat dak, dat de grootste overdekking op deze wijze van de Adriatische kust heeft. 

De heilige geest kerk in Sudjuradj

Het monument in Sudjuradj

Sudjuradj bij de haven

Een van de vele zwembaaien

de boulevard in Sipanska Luka

kappelletje langs de weg

   

Šipan heeft naast zijn hotel in Šipanska Luka ook vele pensions met

 kamers- en appartementenverhuur en ligt centraal voor diverse excursies.

 

 

   Sudjuradj

    Sudjuradj

  Palmen in Sipanska Luka

naar de Links

Pension en eethuisje in Sudjuradj, kamers te huur

naar het eiland "Lopud"    Sudjuradj
  toren van het slot in Sudjuradj