Het eiland "Lopud"

meer foto's van het eiland "Lopud"

Kamer en appartementen verhuur.

meer interessante Links.

Info over de designers.

 

 

 

"De oude stad Dubrovnik."

 

De stad Dubrovnik gelegen aan de rivier de Dalma, aan de voet van de 412 meter hoge berg Srd heeft ongeveer 50.000 inwoners.

 

 

"Klik op de foto voor een vergrote afbeelding"

 

De oude stad Dubrovnik ontstond toen tussen 598 en 615 de bewoners van de Griekse kolonie Epidaurus voor de oprukkende Slaven moesten vluchten. Epidaurus lag waar ongeveer nu Cavtat ligt. Cavtat is bekend om het vliegveld Dubrovnik.

 

 

Zij stichten in een moerasdal wat opgehoogd werd de oude stad Ragusium of Rausium. Later werd dit door invloed van de Slavische bevolking Ragusa. Ragusa hoorde eerst aan Byzantium, na 1205 aan VenetiŽ. Van 1358 tot 1526 hoorde Dubrovnik bij Hongarije. Toen Turkije de Balkan bezette werd Dubrovnik als onafhankelijke handelsrepubliek schatplichtig aan Turkije.

 

 

De grootste economische bloei bereikte Dubrovnik in de 14de en 15de eeuw, toen het nederzettingen in alle grote Balkansteden had. In het midden van de 15de eeuw bezat Dubrovnik meer dan 300 handelsschepen en had de stad ca. 40.000 inwoners.

 

 

 

In de 16de en 17de eeuw was Dubrovnik het "Slavische Athene" met een bloeiende literatuur, toneel-, beeldhouw- en bouwkunst.

 

 

 

Toen in 1667 een zware aardbeving de stad trof en de wereldhandel zich verplaatste, trad de stad in verval. Napoleon hief de republiek in 1808 op en in 1814 ontstond het koninkrijk DalmatiŽ wat in principe Oostenrijks-Hongaars was. Na de eerste wereldoorlog in 1918 werd Dubrovnik Joegoslavisch, Kroaten, Serven en Slovenen gingen samen onder koning Petar I, In de tweede wereldoorlog werd DalmatiŽ door de Italianen bezet, die er vanaf 1943 een koninkrijk KroatiŽ van maakten.

 

 

In 1945 kwam Dubrovnik bij de republiek KroatiŽ, wat als deelrepubliek bij de federatie JoegoslaviŽ van Tito hoorde. Na de dood van Tito was er een machtsstrijd in JoegoslaviŽ en KroatiŽ verklaarde zich in 1991 net als SloveniŽ zelfstandig. In de vrijheidsstrijd die van oktober 1991 tot mei 1992 duurde, heeft de stad veel schade opgelopen. Thans is zo goed als alles hersteld en kan men de stad weer geheel bezichtigen.

 

 

De oude stad is nog geheel omgeven door laatmiddeleeuwse muren, met verscheidene torens. Het franciscanenklooster met aan de ingang van de romaanse kruisgang de oudste Europese apotheek nog in de oorspronkelijke staat. Ook het dominicanenklooster heeft een 14de eeuws fraaie kruisgang en een museum. Aan het eind van de Stradun ligt het Sponza paleis (16de eeuw) en rechts hiervan naast het stadscafe het laatgotisch rectorenpaleis (Knežev dvor, gebouwd van 1435 tot 1441), thans ten dele museum.

 

 

De kathedraal, na de aardbeving geheel herbouwd is deels renaissance-, deels barokstijl. Naast de Servisch-Orthodoxe kerk (1877) is het iconenmuseum. In het bisschoppelijkpaleis tegenover de kathedraal is een schilderijencollectie met werken o.a. van RafaŽl, Tiepolo en Titiaan.

 

 

 

Elk jaar heeft Dubrovnik in de maanden juli en augustus een zomerfestival met muziek, dans, theater en folklore.

 

 

 

 

Op het schiereiland Lapad zijn mooie stranden en diverse hotels. Tevens is er een haven bij het stadsdeel Gruž en heeft Dubrovnik ook een jachthaven.